Aktualności i Najlepsze praktyki

Niska skuteczność okresowego szoku termicznego

Czy dezynfekcja termiczna instalacji wodnych jest skuteczna?

 

Dezynfekcja termiczna instalacji

 

Dezynfekcja termiczna, inaczej nazywana przegrzewem, okresowym szokiem termicznym jest powszechnie zalecaną w literaturze i stosowaną metodą usuwania bakterii Legionella z ciepłej wody użytkowej (c.w.u.). Legionella rozwija się w wodzie o temperaturze od 20°C do 50°C. W temperaturze powyżej 55° bakterie zawieszone w wodzie giną. W temperaturze 70°C giną w ciągu sekund. Pod warunkiem, że woda o takiej temperaturze bezpośrednio dotrze do komórki bakteryjnej.

 

Niska skuteczność okresowego szoku termicznego w długotrwałej kontroli Legionella spp. 

Wytyczne i przepisy dotyczące zapobiegania legionelozie w obiektach użyteczności publicznej obejmują zalecenie wykonywania okresowego szoku termicznego ( przegrzewu)  w systemie ciepłej wody użytkowej. Procedura okresowego przegrzewu powyżej 70°C  jest określana  w wytycznych eksploatacyjnych jako podstawowa metoda w kontroli namnażania bakterii Legionella.  Jest stosunkowo trudna do przeprowadzenia w trakcie normalnej eksploatacji obiektu i dość kosztowna ze względu na duże ilości gorącej wody wymaganej do dezynfekcji całej instalacji.  Efekty związane z obniżeniem poziomu skażenia po prawidłowo wykonanym przegrzewie utrzymują się przez okres kilku tygodni. Ponieważ bakterie Legionella szybko namnażają się w instalacjach w których temperatura wody jest niższa niż 50° C, przegrzewy takie  należy wykonywać  bardzo często. Rozwiązaniem jest utrzymywanie temperatury ciepłej wody użytkowej (c.w.u.) w zakresie wymaganym przepisami czyli 55-60°C we wszystkich miejscach instalacji przez całą dobę. Niska skuteczność okresowego przegrzewu wynika z kilku czynników. Po pierwsze ponieważ bakterie Legionella kolonizują całą instalację wodną , to cała instalacja wodna powinna podlegać procedurze przegrzewu. Dotyczy to również wszystkich odbiorów c.w.u..

 

Skuteczny przegrzew dezynfekcyjny?

Aby przegrzew był skuteczny, czyli spowodował usunięcie bakterii z całej instalacji, powinien obejmować całą instalację dystrybucji ciepłej wody użytkowej i wszystkie odbiory. Na każdym kranie należy uzyskać temperaturę spuszczanej wody na poziomie powyżej 70°C . Nie jest określony w wytycznych czas spuszczania wody. Różne źródła podają, że aby efekt dezynfekcji był skuteczny czas spuszczania wody powinien wynosić od 5 do nawet 30 minut. W wielu przypadkach jest to trudne do uzyskania. Bakterie, które nie zostaną całkowicie usunięte z instalacji w krótkim czasie ponownie ją skolonizują.  Dezynfekcja termiczna instalacji c.w.u. nie wymaga specjalistycznego sprzętu i pozwala na szybkie zmniejszenie ilości bakterii.

 

Badania skuteczności metody dezynfekcji termicznej

Celem badania w obiektach hotelowych w Hiszpanii była ocena skuteczności okresowych wstrząsów termicznych w okresie 1 roku na obecność Legionella spp. w systemie ciepłej wody użytkowej hoteli. Przeanalizowano wyniki badań Legionelli z okresu styczeń–grudzień 2019 r. pochodzące z grupy 77 obiektów hotelowych na Balearach (Hiszpania) przeprowadzających okresowe szoki termiczne. Druga grupa 44 hoteli działających bez okresowych szoków termicznych została wykorzystana do analizy porównawczej. W obiektach, w których przeprowadzono okresowy szok termiczny, 16,0% wyników (pobrano 429 próbek ciepłej wody) było dodatnich dla Legionella spp., w porównaniu do 21,1% (298 próbek), gdzie nie przeprowadzono okresowego szoku termicznego.

 

Efekty dezynfekcji termicznej

Ogólnie rzecz biorąc, w grupie szoku termicznego 32,5% miejsc przedstawiło co najmniej 1 pozytywną próbkę w okresie badania w porównaniu z 45,5% w grupie kontrolnej. Żadna z tych różnic nie była istotna statystycznie (wartość p > 0,05). Odkrycia te sugerują, że skuteczność regularnego szoku termicznego w długoterminowej kontroli Legionella spp. w domowych systemach ciepłej wody w hotelach jest niska.

Procedura stosowana w przypadku regularnych wstrząsów termicznych była wariantem pełnej metody dezynfekcji termicznej powszechnie stosowanej w pilnych celach zaradczych, ale w przypadku kiedy punkty końcowe nie są poprawnie (długotrwale) spłukiwane, skuteczność procedury jest niewystarczająca do uzyskania oczekiwanych efektów dezynfekcji termicznej. W wielu instalacjach procedura ta jest obecnie zaprogramowana w elektronicznym systemie zarządzania budynkiem i jest przeprowadzana automatycznie.

 

Jak temperatura wpływa na namnażanie Legionelli?

 

 

Zagrożenia związane z dezynfekcją termiczną

  • ryzyko poparzenia użytkowników
  • jeśli woda jest twarda wzrasta ilość odkładających się w instalacji osadów mineralnych,
  • osoby wykonujące procedury dezynfekcji powinny przestrzegać zasad BHP i stosować środki ochrony osobistej (rękawiczki, maseczki FFP3),
  • jeśli instalacje zostały wykonane z materiałów nieodpornych na wysokie temperatury może dojść do rozszczelnienia instalacji,

 

Kiedy termiczna metoda dezynfekcji nie będzie skuteczna

  • nie osiągnięto właściwej temperatury wody w każdym punkcie instalacji i w każdym punkcie poboru,
  • płukanie instalacji c.w.u. wodą w trakcie przegrzewu nie jest dokładnie przeprowadzane,
  • czas płukania jest zbyt krótki,
  • w instalacji występują tzw. martwe odnogi, do których nie dociera gorąca woda,
  • w instalacji występują osady mineralne i biologiczne,
  • nie zostały odblokowane zawory termostatyczne do pracy w procedurze dezynfekcja.

 

Metodologia termiczna została przyjęta powszechnie, ale jej przydatność została zakwestionowana zarówno na gruncie praktycznym, jak i empirycznym. Po pierwsze, kilka studiów przypadku, przeprowadzonych głównie w szpitalach i jednostkach laboratoryjnych, wykazało ograniczone, krótkoterminowe skutki w zmniejszaniu poziomów kolonizacji. Ponadto Europejskie Wytyczne Techniczne ESGLI dotyczące zapobiegania, kontroli i badania zakażeń wywołanych przez gatunki Legionella (Europejskie Wytyczne Techniczne ESGLI) odradzają jego stosowanie w ramach długoterminowego programu kontroli opartego na występowaniu częstych i szybkich rekolonizacji oraz zwiększonym ryzyku poparzenia wynikającego z procedury.

Różne badania nad procedurami szoku termicznego, zarówno in vitro, jak i badania terenowe, wykazały potencjalnie istotne skutki uboczne, takie jak szybki odrost z późniejszym wzrostem stężenia Legionelli.  Pojawia się również problem tolerancji termicznej gatunków L. pneumophila i wzrost względnej obfitości ameb. Wreszcie, co najważniejsze, nie ma porównawczych badań terenowych potwierdzających jego skuteczność w zwalczaniu Legionelli w systemach ciepłej wody.

Podsumowując, wszystkie przytoczone fakty powinny być wezwaniem do ostrożności przy rozważaniu włączenia jedynie regularnych wstrząsów termicznych do planów zapobiegania namnażaniu Legionelli w instalacjach ciepłej wody użytkowej.

 

Materiały do artykułu pochodzą z: 

Low Efficacy of Periodical Thermal Shock for Long-Term Control of Legionella spp. in Hot Water System of Hotels. JJ Molina, M Bennassar, E Palacio, S Crespi – Pathogens, 2022

Podobne wpisy

LEGIONELLA POZIOM SKAŻENIA
Dopuszczalne poziomy bakterii Legionella w wodzie

Dopuszczalne poziomy bakterii Legionella w wodzie a dokładniej w próbkach wody określają przepisy krajowe. Poziom bakterii Legionella ...

Skuteczność jonów srebra i miedzi w eliminacji Legionelli
Skuteczność jonów srebra i miedzi w eliminacji Legionelli

Skuteczność jonów srebra i miedzi w eliminacji Legionelli   Dezynfekcja jonami miedzi i srebra   Skuteczność jonów srebra i miedzi ...

legionella w basenie
Legionella może występować i atakować na basenie

Legionella może występować i atakować na basenie? Niestety tak i jest to dość powszechne.   Bakterie Legionella Legionella ...