Spis treści
Poziom bakterii Legionella
Na co należy zwrócić uwagę.
W zależności od typu i przeznaczenia instalacji wodnych organy ustawodawcze określiły dopuszczalne poziomy skażenia wody bakteriami Legionella.
W odniesieniu do ciepłej wody przeznaczonej do spożycia kryteria i częstotliwość pomiaru poziomu skażenia określa ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Budynki zamieszkania i użyteczności publicznej i wykonujących działalność leczniczą.
Dopuszczalny poziom bakterii Legionella w próbkach wody ciepłej pobranych w podmiotach wykonujących działalność leczniczą w rodzaju stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne i w budynkach zamieszkania zbiorowego oraz w budynkach użyteczności publicznej, w których w trakcie ich użytkowania wytwarzany jest aerozol wodno-powietrzny.
<100 jtk/100 ml
Dopuszczalny poziom bakterii Legionella w próbkach wody w podmiotach wykonujących działalność leczniczą w rodzaju stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne, w których przebywają pacjenci o obniżonej odporności, w tym objęci leczeniem immunosupresyjnym.
<50 jtk/1000 ml
Częstotliwość pobierania próbek wody do badania Legionella
Rozporządzenie określa minimalną częstotliwość pobierania próbek ciepłej wody oraz procedury postępowania w zależności od wyników badania
Poziom <100/100 ml – 2 razy w roku
Poziom < 50/1000 ml – po 1 roku dotyczy podmiotów wykonujących działalność leczniczą w rodzaju stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne, w których przebywają pacjenci o obniżonej odporności, w tym objęci leczeniem immunosupresyjnym.
Poziom ≥100/100 ml oraz ≥50/1000 ml (lecznicze) – po 4 tygodniach, jeżeli wynik badania nie ulegnie zmianie, należy przeprowadzić czyszczenie i dezynfekcję, powtórzyć badanie po 1 tygodniu, następnie po 1 roku.
Poziom ≥1000/100 ml oraz >100/1000 ml (lecznicze) – po 1 tygodniu od czyszczenia i dezynfekcji, następnie co 3 miesiące.
Poziom ≥10000/100 ml oraz ≥1000/1000 ml (lecznicze) – należy natychmiast wyłączyć z eksploatacji urządzenia i instalacje wody ciepłej oraz przeprowadzić zabiegi ich czyszczenia i dezynfekcji. Badanie próbek wody, po 1 tygodniu od czyszczenia i dezynfekcji, następnie co 3 miesiące.
Wieże chłodnicze i powiązane instalacje wody chłodzącej
Dopuszczalne poziomy wynoszą 1000 jtk/l bakterii Legionella
Procedury postępowania w zależności od poziomu skażenia są następujące:
Zakres skażenia do 1000 jtk/l – dopuszczalne ale wymagające stałe prowadzenia działań kontrolnych.
Zakres skażenia 1000 -10.000 jtk/l wymagane podjęcie działań zaradczych. Powtórne badanie próbek wody, sprawdzenie procedur, poprawności funkcjonowania poszczególnych elementów instalacji, sprawdzenie czystości powierzchni mających kontakt z wodą.
Powyżej 10.000 jtk/l wymagane wykonanie działań korygujących. Należy wyłączyć wieże do momentu poznania i usunięcia przyczyny ponadnormatywnego skażenia. Należy ponownie wykonać ocenę ryzyka i skontrolować poprawność realizacji czynności i procedur wskazanych w audycie ryzyka.
Dla wież chłodniczych istotnym kryterium kontroli ryzyka jest również pomiar ogólnej liczby bakterii z testem na ich obecność przy inkubacji 48 godzinnej w temperaturze 38⁰C.