Spis treści
Czy twarda woda zwiększa ryzyko związane z bakteriami Legionella?
Ten artykuł zawiera informacje na temat zwiazku z występowaniem w instalacjach osadów mineralnych powstałych w wyniku użytkowania twardej wody a bakteriami Legionella. Jest tu krótka analiza tworzenia się kamienia w systemach wodnych, armaturze i urządzeniach oraz to, w jaki sposób może stymulować wzrost biofilmu i bakterii, w tym bakterii Legionella. Kończy się przeglądem praktycznych środków, które można podjąć, aby zapobiec, a przynajmniej zmniejszyć ryzyko, jakie niesie ze sobą kamień.
Twarda woda
w ten potoczny sposób określa się wodę, w której rozpuszczone są jony minerałów tworzących twardość przemijającą. Czyli taką która w wyniku podgrzewania lub zmiany ciśnienia wody i w konsekwencji przesycenia wody minerałami powoduje wytrącenie ich w postaci kryształów na przykład na ściankach rur i grzałkach. Twarda woda nieuzdatniona powoduje szereg problemów eksploatacyjnych. Jeden z nich to powstawanie osadów kamienia, czyli twardych trudnych do usunięcia osadów w miejscach instalacji gdzie występuje woda.
Czy gromadzenie się twardych osadów zwiększa ryzyko wystąpienia bakterii Legionella?
Kilka elementów wpływa na ryzyko rozwoju bakterii Legionella w zasobach wodnych.
Temperatura wody to tylko jedna z nich. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że skład chemiczny dostarczanej wody jest kolejnym czynnikiem wpływającym na poziom ryzyka.
Wiemy, że w Polsce występuje wiele obszarów z twardą wodą i znacznie mniej obszary z miękką wodą.
To, co dzieje się z nią, po drodze do naszych kranów, określa, czy otrzymujemy miękką czy twardą wodę.
Woda deszczowa, która wejdzie w kontakt z dużą ilością minerałów w ziemi, takich jak magnez i wapń, staje się wodą twardą.
Woda deszczowa, która nie przechodzi przez takie minerały, pozostaje miękka.
Legionella namanażanie
Legionella potrzebuje do namnażania i rozwoju odpowiednich warunków środowiskowych. Pierwszy z nich to obecność wody, drugi optymalny zakres temperatur, trzeci to składniki odżywcze.
Występowanie składników odżywczych powiązane jest z występowaniem biofilmu a ten z kolei kolonizuje instalacje pokryte osadami mineralnymi czyli kamieniem.
Biofilm tworzą mikrorganizmy, które bakterie Legionella mogą wykorzystać jako dostawców składników odżywczych… i oczywiście składniki odżywcze zachęcają bakterie do wzrostu i namnażania.
Biofilm
Badania wskazują, że biofilm nie występuje lub jest go niewiele, gdy wewnętrzne powierzchnie rur są gładkie.
Mikroorganizmy potrzebują chropowatej, nierównej powierzchni wzdłuż której przepływ wody jest spowolniony do osiedlenia się i dalszej kolonizacji systemu wodnego
Tak więc, jeśli woda w twoim kranie jest miękkia lub uzdatniona tak że nie tworzy osadów na ściankach rur, przez które przepływa, rury te będą wolne od kamienia i znacznie gładsze w środku.
Brak kamienia oznacza, że o wiele mniej prawdopodobne jest, że nagromadzą się bakterie Legionella w takim systemie wodnym.
Jednak odwrotnie jest w obszarach z twardą wodą.
W obszarach z twardą wodą, biofilm ma ułatwioną możliwość kolonizacji instalacji.
Co można zrobić, aby obniżyć ryzyko bakterii Legionella na obszarach o twardej wodzie?
W pierwszej kolejności należy zapobiegać powstawaniu osadów mineralnych poprzez uzdatnianie wody , nie koniecznie usuwanie z wody minerałów tworzących osady.
Można również zastosować technologię elektroniczną, która zapobiega powstawaniu biofilmu i jego rozwojowi w instalacjach wodnych i usuwa już istniejące osady z rur.
Regularne czyszczenie i odkamienianie czajników, główek prysznicowych, kranów i armatury łazienkowej jest pozytywnym krokiem ale niestety mało skutecznym. Nie usuniemy kamienia i biofilmu z wnętrza rur bez pomocy specjalistów.
Środki zmiękczające wodę są skuteczne w zmniejszaniu problemów z osadzaniem się kamienia, ale powodują wzrost korozyjności wody, co ma bezpośredni wpływ na porowatość powierzchni wewnętrznej rur.
Zatrzymanie tworzenia się osadów – lub przynajmniej znaczne zmniejszenie ich obecności – oznacza mniejsze szanse na tworzenie się biofilmu i usunięcie potencjalnego źródła pożywienia dla bakterii. Jest to istotny krok we właściwym kierunku w walce o kontrolę wzrostu bakterii Legionella i zapobieganie potencjalnym wybuchom choroby legionistów.
Specjaliści od legionelli i bezpieczeństwa wody
Nasze zespoły specjalistów od legionelli i bezpieczeństwa wody wspierają osoby odpowiedzialne za kontrolę bakterii legionelli w systemach wodnych, pomagając im w zmniejszeniu ryzyka, ochronie ludzi i spełnieniu obowiązków w zakresie zdrowia i bezpieczeństwa w tym specjalistycznym obszarze.
Zapewniamy profesjonalne oceny ryzyka dla bezpieczeństwa wody dla bakterii Legionella i innych patogenów wodnych, niezależny audyt zgodności, szkolenia i inne usługi zarządzania ryzykiem środowiskowym, które pomagają chronić personel i osoby trzecie.
Aby porozmawiać z jednym z naszych specjalistów ds. Kontroli bakterii Legionella, zadzwoń do nas dzisiaj tel. 799 099 966 lub skontaktuj się z nami tutaj…