Bakterie Legionella – wiek wody. Wiek wody ma bezpośredni wpływ na poziom i szybkość namnażania bakterii Legionella w instalacjach wodnych .
Stagnacja wody w instalacjach
w wielu instalacjach wodnych występują rzadko użytkowane odbiory i tak zwale ślepe odcinki instalacji, nie zakończone elementem poboru np. kranem.
Stagnacja wody wpływa bezpośrednio na
Wiek wody
Okresowe płukanie instalacji jako jedno z rozwiązań kontroli namnażania bakterii Legionella.
Wiek wody w systemach wody pitnej jest często używany jako wskaźnik jakości wody, ale rzadko jest używany jako bezpośrednia ocena ryzyka mikrobiologicznego. Przeprowadzone badania bezpośrednio powiązały starzenie się wody w systemie wodno-kanalizacyjnym z koncentracją bakterii Legionella pneumophila.
Występujące stężenia L. pneumophila wykorzystano do ilościowej oceny ryzyka mikrobiologicznego w celu obliczenia związanego z tym prawdopodobieństwa zakażenia z powodu kąpieli pod prysznicem. Określono również ilościowo redukcję ryzyka osiągniętą dzięki elektronicznym urządzeniom, które zmniejszają wiek wody poprzez rejestrację przepływu i okresowe wymuszanie przepływu (płukanie).
Systemy dystrybucji wody
W systemach dystrybucji wody zimnej występuje zazwyczaj niższa temperatura wody i krótki czas stagnacji (tj. niski wiek wody), co skutkuje wyższymi pozostałościami środków dezynfekcyjnych i zmniejszonym potencjałem ponownego wzrostu drobnoustrojów.
Jednak w wielu lokalnych systemach hydraulicznych, które są zazwyczaj prywatne, długie okresy stagnacji, wyższe temperatury i zmniejszone pozostałości środków dezynfekcyjnych mogą sprzyjać namnażaniu bakterii. Dotyczy to zwłaszcza L. pneumophila, która ma zwiększony wzrost przy wyższych temperaturach wody a jej cykl reprodukcyjny bezpośrednio związany jest z biofilmem.
Stagnacja wody – przyczyną problemów z Legionellą
Po stagnacji początkowo pobierane próbki wody z kranu mają zazwyczaj większą liczbę bakterii a także wyższe stężenia metali, takich jak ołów i miedź. W rezultacie „wiek wodny” jest często używany jako wskaźnik jakości wody. Jednak trudno jest ocenić wiek wodny w instalacjach wodno-kanalizacyjnych ze względu na wysoce stochastyczny charakter zużycia wody. W ostatnich badaniach wykorzystano stochastyczne generatory zapotrzebowania na wodę, modelowanie hydrauliczne i narzędzia statystyczne do badania rozkładu wieku wody w instalacjach wodno-kanalizacyjnych.
Płukanie instalacji
Płukanie (tj. „czyszczenie”) jest zasugerowane w wielu opracowaniach jako strategia mająca na celu zmniejszenie wieku wody i poprawę jakości wody w instalacjach wodno-kanalizacyjnych. Oczyszczanie można wykonać ręcznie lub za pomocą zautomatyzowanych urządzeń zintegrowanych z armaturą (np. kranu lub prysznica). Można je zaprogramować tak, aby spłukiwały określoną ilość wody w określonych odstępach czasu (np. co 12 lub 24 godziny) lub poprzez „inteligentne” przepłukiwanie po określonym czasie nieużywania.
Ilościowa ocena ryzyka mikrobiologicznego to narzędzie do modelowania służące do szacowania ryzyka infekcji i chorób związanych z zagrożeniami mikrobiologicznymi. Obejmuje identyfikację zagrożeń, ocenę narażenia, modelowanie dawka-odpowiedź oraz charakterystykę ryzyka. Ilościowa ocena ryzyka obejmuje również wiek wody czyli stagnację.
Na podstawie:
Quantitative Microbial Risk Assessment Framework Incorporating Water Ages with Legionella pneumophila Growth Rates Emily Clements, Katherine Crank, Robert Nerenberg, Ariel Atkinson, Daniel Gerrity, and Deena Hannoun Environmental Science & Technology Article ASAP DOI: 10.1021/acs.est.4c01208